تأثیر فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی بر ارتباط همسران

تاریخ: ۶ خرداد ۱۴۰۲
تعداد بازدید: 708

در یک گروه تلگرامی شعرهای عاشقانه عضو هستید و تا دیر وقت مشغول خواندن و ارسال شعرها و قطعات ادبی در گروه هستید که نیمه شب یکی از اعضا گروه پیامی را برایتان ارسال می کند: "شعر ارسالی شما را خواندم شما روح لطیفی دارید، از اینکه در این گروه کنار شما حضور دارم بسیار خرسندم" چه احساسی پیدا می کنید؟ حال اگر این اتفاق دوباره و دوباره درحالیکه همسرتان در خواب به سر می برد تکرار شود به مرور چه خواهد شد؟

امروزه در بسیاری از نابسامانی ها و از هم گسیختگی های خانوادگی، جای پای شبکه های اجتماعی مشاهده می شود. حضور همسران در فضاهای مجازی همچون تلگرام، اینستاگرام، فیسبوک و ... برای بسیاری از خانواده ها به تهدیدی جدی تبدیل شده تا جایی که جنبه های آسیب شناسانه آن بیش از کارکردهای مثبتش جلب توجه می کند.

این شبکه ها به شیوه های مختلف مشکلاتی در روابط زوجین بوجود می آورند که ورود به روابط متقابل عاطفی با افراد غریبه و تداوم و تعمیق تدریجی صمیمیتها،‌ یکی از این مشکلات می باشد؛ که در نهایت خیانت را ترسیم می کند. درحالیکه در بسیاری از مواقع خود افراد متوجه شکل‌گیری چنین روابطی نمی‌شوند. عادی سازی ارتباطات در فضای مجازی، به مرور باعث شکلگیری روابط عاطفی افراد خارج از محدوده زناشویی شده و در نهایت بی وفایی و خیانت را عرضه می دارد.

خیانت اینترنتی

رد و بدل انواع پیام های حاوی متون ادبی، عاشقانه، طنز و غیره در گروه ها و شبکه های اجتماعی مختلف کم کم در بین افراد صمیمیت و علاقه ایجاد کرده و به مرور این صمیمیت ها منجر به درد دل کردن، افشای اسرار خصوصی و موضوعات شخصی شده و نهایتا فرد با فردی غیر از همسر خود در خصوص مسایل شخصی­اش با آزادی و راحتی کامل محاوره کرده و این نزدیکی روز به روز افزایش می یابد که به موازات آن ارتباط با همسر رو به سردی می گراید، که این همان خیانت اینترنتی نام می گیرد.

 

رزرو نوبت آنلاین کلینیک تخصصی جامعه

 

خيانت اينترنتي شامل گفتگو، تبادل تصاوير و مشخصات يک فرد متاهل با فرد ديگري بجز همسر وي که از طريق اينترنت و چت با او آشنا شده و اغلب محتواي گفتگوها و تبادل تصاوير و مشخصات، در رابطه با مسائل خصوصي آنهاست.

روابط فرا زناشویی

بسیاری از افرادی که درگیر روابط فرا زناشویی در فضای مجازی می گردند، نه خود می خواسته اند و نه حتی تصورش را می کرده اند که وارد رابطه دیگری شوند. اما وقتی به خود آمده اند که خیانت اتفاق افتاده است.

فردی که در فضای مجازی مشغول مراوده با فرد یا افراد مختلفی غیر از همسر خود می شود به مرور علاوه بر مقایسه ویژگی های همسر خود با فرد مورد نظر، انگیزه و فرصتی برای برقراری ارتباط با همسر خود نمی یابد و روز به روز رابطه زن و شوهر کم رنگ تر می شود.

توجه به چند نکته می تواند از ایجاد این روابط مخرب جلوگیری کند: مواظب مرزهای شخصی خود باشید. در محدوه مشخصی با دیگران رفتار کنید. از خود افشایی و درد دل با فردی از جنس مخالف بجز همسرتان اکیدا بپرهیزید؛ این افراد و دوستان در شبکه های اجتماعی مشاور خوبی برای شما نخواهند بود. به زنگ خطرها توجه کنید، مثلا آیا درحضور همسرتان هم با همین لحن با این فرد در فیسبوک یا تلگرام صحبت خواهید کرد؟ پاک کردن سریع چت ها و پرهیز از دیده شدن آنها توسط همسرتان نیز می تواند به منزله هشداری برای برقراری یک رابطه غیرمتعارف باشد.

 

لیلا کریمی فرشی
دکتری روانشناســــی
دپارتمان مشاوره و سلامت روان